Paksoi is een van de gewassen die wij telen. En dat is niet voor niets, want paksoi is een erg veelzijdige groente. En het kan op verschillende wijzen bereid worden. Het kan gegeten worden als salade, maar is ook erg lekker als wok gerecht. Wij telen paksoi vanaf begin maart tot en met eind oktober. Lees hier alles over paksoi en onze teelt!

Wat is paksoi?

Paksoi is een kruisbloemige groente (Brassicaceae). Kruisbloemige groenten hebben vaak vier bloemblaadjes, waardoor ze lijken op een kruis. Vandaar dat ze kruisbloemige groente worden genoemd. In tegenstelling tot veel andere kruisvormige groenten groeit paksoi ook prima in warmere temperaturen.

Van origine is paksoi afkomstig uit China en Oost-Azië, maar ondertussen is het door Chinese emigranten door de hele wereld verspreid.

Paksoi is een niet sluitende bladkool met (bij de meeste rassen) knapperige witte stelen en groene bladeren. De smaak van paksoi is geen typische koolsmaak doordat de smaak wat pittiger is.

Onze paksoi teelt

Paksoi planten

Vanaf begin maart tot en met begin september planten wij wekelijks kleine paksoiplantjes. Deze plantjes zijn dan al van een zaadje tot plantje opgekweekt bij een plantenkweker. Dit gebeurt in ongeveer in 12 dagen onder optimale condities, zodat de plant klaar is voor de vollegrond.

De paksoi planten onder dekken

Nadat de paksoiplantjes zijn gepland, dekken we deze onder met windgaas. Dit doen wij om de plantjes te beschermen tegen schade van dieren aan de planten. Bovendien geeft dit stukje extra bescherming de planten een goede start.

Het windgaas verwijderen

Nadat de paksoi planten ongeveer 10 dagen onder het windgaas hebben gezeten, verwijderen we het windgaas. Door het windgaas te verwijderen kunnen de planten het zonlicht optimaal benutten, waardoor groei en de kwaliteit van de planten wordt verbeterd. Indien nodig wordt er in de teelt gespoten tegen insecten om schade aan de planten te beperken. Echter proberen we dit zo min mogelijk te doen!

Het oogsten van paksoi

Het oogsten van de paksoi gebeurt van begin mei tot en met eind oktober. Het oogsten van de paksoi doen wij met de hand. Dit doen wij omdat zo iedere paksoi gecontroleerd kan worden op de kwaliteit van de plant.

Onze verpakkingen

Wij kunnen onze paksoi op diverse manieren aanleveren. Wat de voorkeur heeft bespreken we altijd vooraf met onze klanten.

Paksoi - per stuk - Tuinderij Luijkx

Paksoi per stuk

Wanneer er gekozen wordt om de paksoi per stuk af te nemen dan leveren deze in kisten met 6 stuks paksoi per kist.

Paksoi in hoes

Voor diverse klanten leveren wij onze paksoi aan in hoezen. Het voordeel van het leveren in hoes is dat de paksoi zo de winkel in kan.

Paksoi - in hoes - Tuinderij Luijkx

Paksoi per kilo

Wanneer er gekozen wordt om de paksoi per kilo te kopen dan leveren wij onze paksoi aan in kisten van 5 kilo.

Wil je weten wat wij voor jou kunnen betekenen?

Ben je opzoek naar een paksoiteler die paksoi aan jouw bedrijf kan leveren? Of heb je specifieke wensen die hierboven niet benoemd zijn? We gaan graag met je in gesprek over de mogelijkheden. Mail of bel ons voor meer informatie!

Contact